Ciasteczka kardamonowe

Ciasteczka kardamonoweKardamon! Czemu wcześniej traktowałam go tak po macoszemu? Tak niesprawiedliwie i bez emocji? Przecież to niesamowita przyprawa. Jedna z najdroższych na świecie, od wieków używana także w medycynie i uważana za afrodyzjak. A ten zapach….mmm… Mam nadzieję wkrótce się jakoś zrehabilitować w stosunku do kardamonu, a na razie niech będzie on głównym bohaterem dzisiejszego postu i obecnych w nim ciasteczek. Słodkich, pachnących, o ciekawym kształcie. Może jeszcze je powtórzę – choćby dla samego aromatu kardamonu… Who knows…

Ciasteczka kardamonowe:

  • 200 g zamrożonego masła,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego kardamonu.

Masło zetrzeć na tarce, dodać do niego twaróg i mąkę – szybko zagnieść. Dodać żółtka i wodę – ponownie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w woreczek i włożyć do lodówki na godzinę.

W miseczce wymieszać cukier i przyprawy. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać szklanką kółka, a następnie każde z nich obtoczyć w posypce, złożyć na pół, ponownie „wytarzać” w posypce, znów na pół i w posypce. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce przykrytej pergaminem.

Piec ok. 25 minut w 200 stopniach, aż będą złoto-brązowe. Ostudzić przed jedzeniem.

Advertisements

5 thoughts on “Ciasteczka kardamonowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s