Domowa granola

GranolaTo kolejna rzecz, którą zawsze chciałam zrobić, tylko jakoś nigdy się nie składało. Domowa granola to, jak pewnie wszyscy doskonale wiedzą, mieszanina bakalii, płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu, pieczona do chrupkości. Podaje się ją z mlekiem, jogurtem lub wykorzystuje jako składnik ciast, deserów bądź batoników. A jaka jest moja definicja? Taka:

Granola – wrzuć na blachę co masz pod ręką, polej miodem i upiecz. Wymieszaj, przestudź, jedz z czym chcesz 🙂

A tak na serio to w mojej granoli, którą teraz z chęcią zabieramy na śniadanie do pracy (super alternatywa dla pełnych cukru kupnych dodatków do jogurtów), znalazły się: ryż preparowany, orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, suszone śliwki, żurawiny i morele, pestki dyni i słonecznika, płatki owsiane i oczywiście miód. Wszystko to zapiekłam i tyle. Zdrowy posiłek w kilka minut, a najfajniejsze w nim jest to, że skład można dowolnie dopasowywać do zaopatrzenia kuchni 🙂

Reklamy

One thought on “Domowa granola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s