Po-świąteczne smaki: sałatka z grzybkami

Sałatka z grzybkamiPrzepis wzięłam z grudniowego „Mojego gotowania”. Od razu mi się spodobał, ponieważ poszukiwałam jakiegoś ciekawego sposobu na wykorzystanie marynowanych grzybków. Miałam w piwnicy słoiczek malutkich maślaczków od cioci, który aż prosił się, by zrobić z niego godny użytek. Rzeczywiście efekt końcowy był zadowalający. Może nie rewelacyjny, ale smaczny. Sałatka wyszła bardzo delikatna, a połączenie grzybków z jabłkiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Sałatka z grzybkami (z moimi zmianami):

  • 1 słoiczek marynowanych grzybków (u mnie maślaki, ale mogą być też borowiki lub podgrzybki),
  • 1 mała puszka groszku,
  • 1 mały słoiczek cebulki perłowej,
  • 4 jajka na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 ugotowana marchew,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy).

Jabłka obrać i pokroić wraz z marchewką w kostkę. Jajka w nieco większą kostkę. Grzybki, groszek, cebulkę osączyć. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem oraz dodać majonez i musztardę. Gotowe!

Reklamy

2 thoughts on “Po-świąteczne smaki: sałatka z grzybkami

  1. Witam

    Ależ nam się rozszalałaś z przepisami – codziennie coś nowego:):) Ta cebulka perłowa mnie zastanawia bo pierwszy raz się z tą nazwą spotkałam.Gdzie swoją kupiłaś i czy ewentualnie można ją zwykłą cebulą zastąpić jeśli perłowej nie znajdę?Pozdrawiam

    • Tak jakoś się uzbierało tych przepisów…:) Cebulka to ta w słoiczkach w wersji mini. Są dostępne złote i białe. Zazwyczaj można je znaleźć w supermarketach, tam gdzie różne grzybki, kukurydze, ogórki w słoikach. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i komentarze:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s