Po-świąteczne smaki: paszteciki do barszczu

Wigilijne pasztecikiJakimś cudem udało mi się namówić Mamę do ograniczenia nieco ilości świątecznych i wigilijnych potraw. Wiem, wiem – tradycja! Ale w ten sposób zostało odrobinę mniej resztek, które później trzeba zjadać kilka dni po świętach, mimo, że wątroba piszczy z przemęczenia. Jedną ze zmian było upieczenie pasztecików z pieczarkami do barszczu, zamiast gotowania uszek i fasoli. Ten element wigilijnej wieczerzy przypadł mi w udziale, i bardzo fajnie, bo mam już sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, które wystarczyło uzupełnić smacznym farszem i już!

Paszteciki do barszczu (ok. 16 sztuk):

  • ciasto z tego przepisu,
  • 700 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki maku,
  • masło klarowane.

W czasie gdy ciasto wyrasta posiekać drobno cebulę, pieczarki i natkę. Na maśle klarowanym usmażyć cebule na złoto – odłożyć, następnie smażyć pieczarki (partiami, bo wszystkie naraz się uduszą zamiast zezłocić). W misce wymieszać cebulę, pieczarki, natkę i przyprawy.

Tak przygotowany farsz układać na placuszkach z ciasta (rozmiar wg uznania) i zawijać tworząc lekko podłużne paszteciki. Następnie ułożyć je na blaszce przykrytej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w 200 stopniach, aż będą złotobrązowe. Wystudzić i podawać.

Advertisements

4 thoughts on “Po-świąteczne smaki: paszteciki do barszczu

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Barszcz czerwony – powrót do podstaw | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s