Po-świąteczne smaki: pierwszy w życiu chutney

Chutney2Już od dłuższego czasu zamierzałam zrobić domowy chutney – gęsty sos przypominający dżem lub konfiturę, wywodzący się z kuchni indyjskiej, przyrządzany z owoców i warzyw, często z rodzynkami, cebulą, musztardą, octem itp., będący wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, ryżu, ryb, kurczaka.

Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam, bo chutney wyszedł super! Trochę słodki, trochę kwaśny – mocno octowy i bardzo, bardzo intensywny. Zrobienie go to dosłownie chwilka przy siekaniu + czas smażenia. No a później można się już cieszyć smakiem orientalnego specjału domowej roboty. Na świątecznym stole chutney pięknie komponował się z pieczonym schabem, pasztetem, boczkiem i szynką. Pycha!

Jak dobrze, że w lodówce zostało jeszcze pół słoiczka… 🙂

Chutney jabłkowo-morelowy (proporcje na 1 słoik 500 ml):

250 g suszonych moreli,
1 zielone jabłko,
1 duża cebula,
1 garść rodzynek,
200 ml octu,
100 g cukru,
1/3 łyżeczki nasion gorczycy,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1 płaska łyżeczka soli.

Jeśli morele są zbyt suche można je uprzednio namoczyć przez kilka godzin w wodzie i odsączyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Morele posiekać. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie składniki włożyć do rondelka i gotować pod przykryciem ok. 35 minut, często mieszając, by chutney nie przywarł. Gorący sos wlać do czystego słoika, zakręcić i postawić do góry nogami. Gdy przestygnie można go schować do spiżarki i wyjąć przed podaniem na stół.

Chutney

Reklamy

3 thoughts on “Po-świąteczne smaki: pierwszy w życiu chutney

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s