Waniliowa zupa z bananem i płatkami

Propozycja dla osób lubiących zupy mleczne i mocny smak wanilii. A zarazem super alternatywa dla musli, czy płatków kukurydzianych na mleku. Można powiedzieć, że to taka ciut bardziej ekskluzywna zupa mleczna, idealna na niedzielne śniadanie 🙂

Przepis pochodzi z wrześniowego numeru „Mojego gotowania” (z moimi zmianami).

Waniliowa zupa z bananem i płatkami:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 900 ml mleka,
  • 3 banany,
  • płatki kukurydziane.

Żółtka utrzeć z cukrami na kogiel-mogiel. Mleko zagotować, dodać kogiel-mogiel i wymieszać. Chwilę pogotować, by zupa zgęstniała. Zupę rozdzielić na 3 miseczki. Osobno podać pokrojone banany i płatki kukurydziane, by każdy mógł sobie wybrać dodatki.

Reklamy

One thought on “Waniliowa zupa z bananem i płatkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s