Pyszne knedle ze śliwkami, czyli kulinarne pożegnanie jesieni

Ostatnie polskie śliwki w tym roku stały się bohaterem kulinarnego pożegnania jesieni w naszym domu.

Knedle ze śliwkami:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • mąka pszenna – tyle ile ciasto “weźmie”,
  • 500 g śliwek – bez pestek, przeciętych na pół,
  • pół kostki masła,
  • cukier trzcinowy.

Z ziemniaków, jajka, mąk i soli zagnieść ciasto (jest gotowe gdy nie lepi się do rąk). Z ciasta formować w dłoniach okrągłe placuszki, nałożyć śliwki, zawinąć szczelnie i uformować kulki. Tak przygotowane knedle gotować w osolonym wrzątku. Są idealne mniej więcej 2 minutki po wypłynięciu.

Knedle podawać z rozpuszczonym masełkiem. Można posypać cukrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s