Tydzień Kuchni Hiszpańskiej – andaluzyjski biszkopt cytrynowy

Przepis pochodzi z książki pt.: „Andaluzja Ole!” autorstwa Victorii Twead. Książka co prawda jest nie najlepsza, żeby nie powiedzieć – kiepska, ale przepis na pyszny cytrynowy biszkopt jest wart zapamiętania. Wystarczy tylko kilka składników, niewiele czasu i mamy pachnące latem mięciutkie ciasto, które możemy podać samo lub stworzyć z niego bazę do jakiegoś bardziej wymyślnego deseru (już teraz do głowy przychodzą mi: tort z kremem, puszysta tarta albo mocno cytrusowe tiramisu…).

Andaluzyjski biszkopt cytrynowy:

  • 5 jajek,
  • 150 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 cytryny.

Żółtka ubić z połową cukru, a białka osobno z resztą. Połączyć delikatnie obie masy. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać skórkę. Suche składniki dodawać stopniowo do jajek. Do natłuszczonej formy przelać ciasto. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem można polać lukrem cytrynowym.

Advertisements

One thought on “Tydzień Kuchni Hiszpańskiej – andaluzyjski biszkopt cytrynowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s