Tydzień Kuchni Hiszpańskiej – nadziewane figami pieczone jabłka w miodzie

Obiecany hiszpański deser. Niesamowicie pyszny i prosty! Taki, że aż nie sposób go nie chwalić.

Przepis dodaję do akcji „Figa (nie tylko) z makiem”.

Nadziewane figami pieczone jabłka w miodzie:

  • 6 jabłek,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1 łyżka stopionego masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki suszonych fig – posiekanych,
  • 1/2 szklanki migdałów – posiekanych.

W miseczce wymieszać figi i migdały. W garnuszku miód, wodę i masło.

Jabłka ostrożne obrać i wydrylować tak, by nie straciły kształtu. Ustawić owoce w naczyniu żaroodpornym i napełnić środki figami i migdałami. Polać połową sosu i zapiekać bez przykrycia w piecu nagrzanym do 190 stopni. Co 10 minut zaglądać do jabłek i polewać je resztą sosu, oraz karmelem, który zacznie się tworzyć na dnie naczynia. Owoce ostatecznie muszą być miękkie, ale się nie rozpadać.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Reklamy

2 thoughts on “Tydzień Kuchni Hiszpańskiej – nadziewane figami pieczone jabłka w miodzie

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s