Tydzień Kuchni Hiszpańskiej – tortilla fasolowa z chorizo

Hiszpańskiego tygodnia ciąg dalszy, czyli pikantna fasolowa tortilla z chorizo. Wygląda niepozornie, ale jest bardzo bardzo sycąca. I te kolorki 🙂

Tortilla fasolowa z chorizo:

  • 3 pomidory bez skóry i pestek,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 3-4 dymki – sam szczypior,
  • 1 mały por – część jasnozielona,
  • 3 ząbki czosnku – można dać mniej,
  • 1 kiełbasa chorizo,
  • oliwa z oliwek,
  • 8 jajek,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki,
  • garść natki pietruszki.

Jajka rozbełtać w misce z solą, pieprzem, papryką i posiekaną natką.

Pomidory pokroić w kosteczkę, dymkę i por w plasterki, chorizo obrać i pokroić w plastry, czosnek zmiażdżyć, fasolkę odcedzić.

Na jednej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora. Dodać czosnek i chorizo. Gdy zacznie się karmelizować, dodać pomidory i fasolkę – smażyć ok. 5 minut. Doprawić.

Na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i wlać masę jajeczną, przykryć i smażyć, aż jajka się zetną. Wtedy wystarczy już tylko pokroić tortille w trójkąty i nałożyć je na talerze wraz z fasolowym farszem. Posypać dymką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s