Tydzień Kuchni Hiszpańskiej – empanadillas z rodzynkami

Obiecywałam kuchnię hiszpańską, więc oto ona. Na początek coś bardzo prostego, kolorowego, pysznego na gorąco i na zimno. Danie świetne jako obiad lub ciepła kolacja, sprawdziło się także w roli śniadania do pracy. Moja wersja zawiera pierś z kurczaka, ale opcja wegetariańska też z pewnością byłaby pyszna.

A żeby zrobiło się już całkiem po hiszpańsku zachęcam do obejrzenia filmu „Kobiety z 6. piętra”. Rzecz to o obezwładniającej sile kobiecego temperamentu i zawiłościach ludzkich losów. O tym, że tak naprawdę nigdy nie wiemy, co nas w życiu spotka, kto stanie się dla nas przyjacielem, wsparciem i inspiracją. A na dokładkę fenomenalne, żywiołowe Hiszpanki z tytułowego 6. piętra i szczypta specyficznie europejskiego humoru. Polecam!

Empanadillas z rodzynkami:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 2 małe cebule,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 duże pomidory bez skóry i pestek,
  • 1 zielona papryka,
  • 3/4 szklanki rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 żółtko.

Cebulę, kurczaka, pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać kurczaka i zezłocić. Dodać warzywa i rodzynki – smażyć ok. 8 minut, ew. doprawić. Tak przygotowany farsz ostudzić.

Każdy arkusz ciasta podzielić na 6 kwadratów, na każdym z nich położyć solidną porcję farszu i zawinąć ciasto tworząc trójkątny pieróg. Brzegi ścisnąć widelcem. Empanadillas ułożyć na wyłożonej pergaminem lub folią blaszce, posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

Podawać koniecznie z jakimś sosem – u mnie czosnkowy i pomidorowa salsa.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s