Urocze ciasteczka mocno cytrynowe

To takie typowe ciasteczka do popołudniowej kawy. A może właśnie nietypowe – słodkie od lukru, kwaśne od cytryny, słone od pistacji… Kształt to już kwestia wyobraźni – ja postawiłam na kwiatuszki 🙂

Ciasteczka cytrynowe:

ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 2 żółtka,
  • skórka z 2 cytryn,

lukier:

  • 15 dag cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny,

oraz

  • 5 dag orzeszków pistacjowych.

Do miski przesiać mąki i proszek. Masło stopić i dodać do miski. Dołożyć także żółtka, cukier i skórkę – szybko zagnieść. Owinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Wyciąć ciasteczka o dowolnym kształcie, ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec ok. 10-15 minut w 200 stopniach – na złoto. Upieczone ciastka ostudzić.

Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i powstałym lukrem posmarować ciasteczka. Posypać posiekanymi pistacjami.

Advertisements

One thought on “Urocze ciasteczka mocno cytrynowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s