Szybka kolorowa frittata

Szybka alternatywa dla jajecznicy. Kolorowa, zdrowa, pożywna.

Przepis dodaję do akcji „Nakarm się studencie!”.

Frittata ze świeżymi warzywami:

  • 7 jajek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • garść szczypiorku lub dymki,
  • 1 łyżka masła.

Jajka rozbełtać w miseczce z przyprawami (można też wmieszać szczypiorek). Cukinię i paprykę pokroić w kostkę lub paseczki, oczywiście bez pestek, cebule w piórka, szczypiorek posiekać.

Na łyżce masła zeszklić cebulę, po chwili dodać paprykę i cukinię – smażyć 2-3 minuty. Warzywa zalać masą jajeczną, na frittacie rozłożyć pomidorki, przykryć i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i ew. doprawić.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s