Słone drożdżowe zawijaski

Pisałam już o idealnym przepisie na ciasto drożdżowe. Pamiętając, że w owym cieście jest niewiele cukru, postanowiłam wypróbować je do wytrawnego dania. Sprawdziło się. Polecam te przegryzkę na kolację, lub na zimno do pracy. Pychota.

Słone drożdżowe zawijaski:

  • ciasto wg tego przepisu,
  • 10 małych pieczarek,
  • 1 opakowanie salami w plasterkach,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • 1/2 słoiczka pesto rosso.

Na oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i salami. Dodać pokrojone paprykę i pieczarki – odparować. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Tak jak w przepisie na cinnabons rozwałkować z ciasta prostokąt, posmarować pesto i przygotowanym farszem. Posypać startym serem, oregano (ja dodałam jeszcze oregano do samego ciasta w trakcie wyrabiania). Zwinąć roladę, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawić na 15 minut, by podrosły. Piec 50 minut w 190 stopniach.

Podawać z ketchupem.

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Słone drożdżowe zawijaski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s