Mocno serowe pierożki w pomidorach

 

Dziś na szybko. Przepis znaleziony w sierpniowym numerze „Mojego gotowania”. Tradycyjnie z moimi zmianami.

Serowe pierożki w pomidorach:

sos:

  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier.

ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka ciepłej wody.

nadzienie:

  • 1/2 startej kulki mozzarelli,
  • 200 g twarogu,
  • 1/2 szklanki startego Grana Padano,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulkę, zalać pokrojonymi pomidorami i doprawić. Gotować 5 minut i odstawić.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki nadzienia.

Z mąki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. A potem już tylko wałkować, wykrawać, nadziewać farszem  i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku 1 minutę po wypłynięciu. Ciepłe pierogi delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym i lekko przemieszać. Posypać Grana Padano i zapiekać w 200 stopniach 5-8 minut. Podawać na gorąco.

 

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Mocno serowe pierożki w pomidorach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s