Coraz bardziej lubię kurki… risotto

Kurka – grzyb dla mnie 🙂 Delikatny, śliczny i bardzo uniwersalny. Szkoda tylko, że taki drogi. Dopiero w tym roku postanowiłam przyjrzeć się z bliska żółtej kurce i potrawom z jej udziałem. Wcześniej jakoś się nie składało.

Robiłam już tartę, w której kurki z morelami stworzyły słodką ucztę pełną kolorów i aromatów, a teraz przyszła pora na nasze kochane risotto. Prawda jest taka, że jeśli potrafi się już zrobić risotto bianco, a potem dobrać odpowiednie dodatki każdego dnia możemy zaskakiwać nową wersją tego cudownego włoskiego specjału. A jakie to wyzwanie dla wyobraźni! O rozkoszy dla podniebienia nie wspominając 🙂

Tutaj bazowe risotto jest zrobione trochę inaczej niż tradycyjne bianco.

Przepis dodaję do akcji „Na grzyby” i „Pierś z kurczaka na różne sposoby”.

Risotto z kurkami i kurczakiem:

  • 2 pory (białe i jasno zielone części),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 150 ml wermutu,
  • 1 l bulionu gorącego drobiowego,
  • 500 g oczyszczonych kurek,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1,5 szklanki ryżu arborio,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa z oliwek,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pieprz.

Na oliwie zeszklić pokrojone w półplasterki pory i pokrojony w kosteczkę seler. Gdy zmiękną dodać ryż. Po 2 minutkach wlać wermut i odparować. Zmniejszyć ogień i wlewać po chochelce bulionu często mieszając. Gdy płyn odparuje wlać kolejną chochlę. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente.

W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi – usmażyć na oliwie. Gotowe mięso zdjąć na talerz, a na pozostałej oliwie usmażyć kurki. Gdy risotto jest już ugotowane wmieszać mięso i grzyby oraz masło. Przykryć, wyłączyć ogień i zostawić na 5 minut, by odpoczęło.

Podawać gorące z kawałkiem cytryny do skropienia ryżu.

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s