Orzeźwiające pełnoziarniste spaghetti

Czasem wystarczy tylko kilka składników, kilka dobrze dobranych smaków, produkty dobrej jakości i odrobina chęci, by w dość szybkim tempie podać na stół pyszne i zdrowe danie, które orzeźwia w najbardziej upalne popołudnia.

Przepis z lipcowego numeru „Mojego gotowania”.

Pełnoziarniste spaghetti z cytrynową nutą:

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  • sól,
  • sok i skórka z 2 cytryn,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 1/4 buteleczki sosu Tao Tao chili z cytryną,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • listki świeżej rukoli.

Fasolkę umyć i ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić. Osobno ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.

W rondlu zagotować sok z cytryny z cukrem. Dolać śmietanę i sos Tao Tao – zagotować. Dodać fasolkę i skórkę z cytryn – doprawić i dosłownie kilka chwil gotować. Wyłączyć ogień, dołożyć spaghetti i wymieszać.

Przed podaniem posypać rukolą.

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Orzeźwiające pełnoziarniste spaghetti

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s