Lekkie greckie placuszki z cukini

Mam wrażenie, że lato nam się już kończy… A dopiero się rozpoczynało, kupowałam pierwsze pachnące truskawki, cieszyłam się najlepszymi ogórkami gruntowymi, robiłam owocowe koktajle i ciastka z owocami sezonowymi. Na stole królowały warzywa – bób, fasolka szparagowa, botwinka, i owoce – jagody, maliny, porzeczki. I czemu to co najpiękniejsze tak szybko się kończy?

Powiem szczerze, że od kiedy regularnie gotuję, większe znaczenie maja dla mnie zmiany pór roku, sezonów i miesięcy (wcześniej miało to wpływ tylko na garderobę 😉 ). Teraz zwracam uwagę na to, jakie produkty są w danym momencie najsmaczniejsze i najtańsze, uczę się planowania odpowiednich deserów, przetworów i obiadów w najdogodniejszym terminie. I choć przykre jest to, że za chwilę przyjdzie nam się pożegnać z letnimi przysmakami, to nadejdą nowe – soczyste, kolorowe papryki, słodkie śliwki i najlepsze na świecie jabłka. Dlatego nie ma co się załamywać tylko planować kolejne zwalające z nóg (oczywiście w pozytywnym sensie) obiady i rozpustne desery 🙂

Dziś proponuję coś bardzo letniego, miętowego, lekkiego, zdrowego. Przepis dodaję do akcji „Zielnik Kuchenny 2012”.

Greckie placuszki z cukinii z sosem tzatziki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 średni ziemniak,
  • 100 g sera feta,
  • 5 łyżek startego sera Grana Padano,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka świeżej mięty,
  • pieprz,
  • olej.

Z cukinii wyciąć środki z pestkami, a resztę wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z mąką, przełożyć na sitko, przycisnąć czymś ciężkim i odsączać 1,5 h.

Ziemniaka obrać i ugotować w osolonej wodzie i zgnieść. Fetę rozdrobnić widelcem.

Masę z cukinii porządnie wycisnąć, dodać do ziemniaka, fety, Grana Padano, bułki tartej, jajek, posiekanej mięty i  pieprzu. Całość wymieszać i schłodzić przez 45 minut.

Z masy formować malutkie placuszki, panierować je w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym na złocisto. Po usmażeniu osączyć placki na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tzatziki i surówką (a u nas rewelacyjne ogórki w musztardzie mojej mamy).

 

 

 

Reklamy

4 thoughts on “Lekkie greckie placuszki z cukini

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s