Trochę jak pizza, trochę jak ciasto – pycha!

Ten przepis znalazłam na blogu Fun & Taste jako Coca de Trempó. To niepozorne ciasto dzięki wyjątkowo słodkiej papryce i pomidorom okazało się strzałem w dziesiątkę jako obiad na upalny dzień. Wprowadziłam tylko kilka zmian, które dopasowały potrawę do naszych gustów.

Coca de Trempó:

ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli.

farsz:

  • 4 słodkie pomidory,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano suszone,
  • świeża bazylia.

Rozpuścić drożdże w 50 ml ciepłej wody. Wsypać mąkę do dużej miski. Domieszać sól, wlać rozpuszczone drożdże, zasypać mąką. Przykryj i odstawić na 15 minut. Następnie dodać oliwę, pozostałą wodę i suszoną bazylię, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do momentu, aż podwoi swoją objętość. Warzywa oczyścić i pokroić w plastry, cebulę w piórka. Na oliwie przesmażyć cebulę i paprykę. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Na wierzchu ułożyć warzywa i skropić oliwą z chili, posypać oregano.

Piec 25-30 minut w 200°C . Jeszcze ciepłe, gotowe danie, oprószyć solą i pieprzem.. Jeść wystudzone lub całkiem zimne z listkami świeżej bazylii – wtedy jest najlepsze. My daliśmy jeszcze pikantny ketchup.

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Trochę jak pizza, trochę jak ciasto – pycha!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s