Muffinki na wariata

Te muffinki powstały z kilku bardzo prozaicznych powodów. Po pierwsze musiałam wymyślić coś z użyciem reszty borówek amerykańskich z lodówki. Po drugie zbliżał się termin ważności ciasta francuskiego. Po trzecie zachciało mi się budyniu. I tak oto na stole wylądowały bardzo fotogeniczne i całkiem smaczne muffinki, które pochłonęliśmy w 3 minuty po zrobieniu obowiązkowych zdjęć.

Muffinki z nadzieniem budyniowym i borówkami amerykańskimi:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego + to co zaleca producent (zwykle mleko, masło i cukier),
  • olej do smarowania.

6 kokilek lekko posmarować olejem. Ciasto pokroić na 6 kwadratów, którymi wyłożyć dokładnie kokilki. Upiec w 220 stopniach na złoto-brązowo. W ten sposób mamy już chrupiące koszyczki, które po ostudzeniu można dowolnie wypełnić.

Budyń ugotować wg instrukcji producenta i wystudzić. Budyniem szczodrze napełnić muffinki i udekorować je borówkami.

 

 

 

Reklamy

5 thoughts on “Muffinki na wariata

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s