Te muffinki powstały z kilku bardzo prozaicznych powodów. Po pierwsze musiałam wymyślić coś z użyciem reszty borówek amerykańskich z lodówki. Po drugie zbliżał się termin ważności ciasta francuskiego. Po trzecie zachciało mi się budyniu. I tak oto na stole wylądowały bardzo fotogeniczne i całkiem smaczne muffinki, które pochłonęliśmy w 3 minuty po zrobieniu obowiązkowych zdjęć.
Muffinki z nadzieniem budyniowym i borówkami amerykańskimi:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich,
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego + to co zaleca producent (zwykle mleko, masło i cukier),
- olej do smarowania.
6 kokilek lekko posmarować olejem. Ciasto pokroić na 6 kwadratów, którymi wyłożyć dokładnie kokilki. Upiec w 220 stopniach na złoto-brązowo. W ten sposób mamy już chrupiące koszyczki, które po ostudzeniu można dowolnie wypełnić.
Budyń ugotować wg instrukcji producenta i wystudzić. Budyniem szczodrze napełnić muffinki i udekorować je borówkami.
Wow! Świetny pomysł!!!
Dziękuję 🙂
oo, ciekawy pomysl na uzycie ciasta francuskiego – na muffiny! ^^
ciasto francuskie i budyń? Muszę wypróbować!!
Mmm, same smakowitości 🙂 I jakie ładne!