Kolejna wariacja na temat risotto

Jest bób, to trzeba go wykorzystać. Dlaczego nie do risotto. Tym bardziej, że w zeszłorocznym lipcowym numerze „Kuchni” znalazłam taki fajny, prosty przepis. Oto on z moimi zmianami.

A tu link do informacji o filmie, który wczoraj przypadkiem wpadł mi w oko – bardzo europejski, bardzo ciekawy – nie tylko dla kobiet – „Uwaga kobiety”.

Risotto z bobem:

  • ½ kg bobu – ugotowanego i wyłuskanego,
  • 1 ½ szklanki ryżu arborio,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki wermutu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • szczypta cukru,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • garść startego pecorino.

Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać sok z cytryny i cukier – wymieszać. Wsypać ryż i ponownie zamieszać. Gdy ziarenka troszkę zbieleją wlać wino i odparować, zmniejszyć ogień. Teraz dodawać cierpliwie po chochelce gorącego bulionu często mieszając, aż ryż wchłonie płyn i będzie al dente.

Na koniec wlać pół chochelki bulionu, wsypać bób, posiekany drobno koperek, ser pecorino oraz masło. Wymieszać, wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie risotto jest gotowe – wystarczy dosolić jeśli jest taka potrzeba.

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s