Królewska tarta

Dlaczego królewska? Bo tyle w niej skarbów, że stanowi naprawdę ekskluzywne danie. Aż troszkę zbyt ekskluzywne, jak na zwykłą czwartkową obiadokolację. Przepis nadaje się na wyjątkowe okazje – nie jest trudny, za to bardzo efektowny.

Przepis zainspirowany tym znalezionym w lipcowym numerze „Moje gotowanie”. Dołączam go do akcji poświęconych ziołom, kurkom, tartom i morelom.

Królewska tarta:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 35 dag kurek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ szklanki suszonych moreli,
  • 2 jajka,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 15 dag cieniutkich plasterków salami,
  • 20 dag startego żółtego sera (u mnie havarti).

sałatka:

  • kilka świeżych moreli,
  • kilka listków rukoli,
  • kilka listków jarmużu,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Formę na tartę wyłożyć pergaminem i ciastem francuskim (ciasto ma wystawać za brzegi)– wstawić do lodówki na 30 minut. Piec nagrzać do 180 stopni. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec na złoto (ok. 10 minut).

Oczyszczone kurki wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż wyparuje z nich woda. Dołożyć posiekany czosnek i masło – zrumienić. Dodać pokrojone w plasterki suszone morele – smażyć 2 minuty.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką i ziołami.

Na podpieczonym cieście rozłożyć równomiernie grzybową mieszankę i połowę salami. Zalać śmietaną, posypać startym serem i ułożyć na wierzchu resztę salami. Piec 30-40 minut, aż masa śmietanowa się zetnie i wszystko zezłoci.

Podawać na gorąco np. z sałatką ze świeżych moreli, rukoli, jarmużu i jogurtu.

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Królewska tarta

  1. Pingback: Coraz bardziej lubię kurki… risotto « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s