Spaghetti putanesca Jamie’go Olivera

Wczoraj Gordon, dzisiaj Jamie. Same sławy u mnie goszczą. Więc czyż gotowanie nie jest piękne…?

Spaghetti putanesca Jamie’go Olivera (z moimi zmianami):

  • makaron spaghetti (po 100 g na osobę),
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • mały słoiczek czarnych oliwek,
  • 5 filecików anchois,
  • 2 łyżki kaparów (ja nie dałam, bo nie lubię),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 suszona papryczka chili,
  • oregano,
  • liście bazylii,
  • natka pietruszki,
  • parmezan.

Na 4 łyżkach oliwy przesmażyć posiekany czosnek, dodać kapary i oliwki. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na patelnię dołożyć anchois bez zalewy, posiekane chili i oregano – wymieszać. Pomidory z puszki pokroić jeśli trzeba i dodać do potrawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Makaron odcedzić pozostawiając trochę wody (nie może być zbyt suchy) – wymieszać go z gorącym sosem. Dodać posiekaną natkę, listki bazylii oraz odrobinę parmezanu. Gotowe!

 

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Spaghetti putanesca Jamie’go Olivera

  1. Pingback: Podsumowanie akcji – KUCHNIA BARDZO WŁOSKA 2012 : Jak Po Maśle

  2. Pingback: Spaghetti puttanesca | Dom Gosi

  3. Pingback: Spaghetti puttanesca | Dom Gosi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s