Jagodzianki – pyszne!

Długo nie mogłam się do nich zabrać. A to było za gorąco, a to mi się nie chciało (oj tak – leniwiec mnie napada szczególnie często podczas urlopu – stąd też mniejsza ilość wpisów na blogu), a to mama upiecze ciasto i nie ma sensu piec jeszcze bułeczek…

No, ale wreszcie są. Małe, słodkie, wypełnione jagodami po brzegi i tak bardzo wakacyjne, że ma się ochotę wskoczyć w krótkie spodenki i trampki, wziąć w dłoń jedną z pięknych jagodzianek i biec na dwór bawić się pod blokiem w sklep spożywczy albo grać z koleżankami w badmintona…

No cóż… Wiek już na takie fanaberie nie pozwala, więc pozostaje skonsumowanie bułeczek przy popołudniowej kawce 🙂

Jagodzianki:

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 1 paczka (7g) suszonych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • kilka kropel olejku waniliowego.

farsz:

  • 350 g jagód,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.

lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną – odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i solą. Dodać mleko, sok z cytryny i jajko – wymieszać i odstawić na 2 minuty. Dodać olej, cukier i olejek – wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie już zwarte i plastyczne – przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe i spokojne miejsce.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przerzucić na posypaną mąką stolnicę. Uformować małe kulki (u mnie 16 sztuk) i każdą kolejną porcję ciasta rozpłaszczać, szczodrze nakładać farszu i zawijać formując owalne jagodzianki. Bułeczki ułożyć na wyłożonej pergaminem i posypanej mąką blaszce – odstawić na 30 minut.

Jagodzianki piec w 220 stopniach ok. 20 minut, aż się zarumienią. Ostudzić.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na lukier. Gdy bułeczki będą chłodne posmarować je pędzelkiem. Gotowe!

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Jagodzianki – pyszne!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s