Mac&Cheese

Pychota! No, ale czego się spodziewać po super makaronie z serkiem i szynką i chrupiącymi grzankami?

Mac&Cheese:

  • 4 łyżki masła,
  • 300 g makaronu (u mnie trójkolorowe wstążki),
  • 1 cebula,
  • 30 g maki,
  • 1/2 l mleka,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 3/4 szklanki startego sera havarti,
  • 4 plasterki szynki,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron ugotować al dente.  Posiekaną cebulkę i drobno pokrojoną szynkę podsmażyć na maśle, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli dolać zimne mleko ciągle mieszając, by nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem. Sos ma być nie za gęsty (w razie czego dolać mleka). Do sosu dodać starte sery (zostawić 1/2 szklanki do grzanek) oraz makaron – wymieszać. Całość przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Chleb tostowy pokruszyć w robocie lub pokroić w małą kosteczkę i wymieszać z resztą sera. Powstałą mieszanka posypać wierzch zapiekanki.

Zapiekać ok. 30 minut, aż wierzch się porządnie zarumieni.

 

 

 

Reklamy

7 thoughts on “Mac&Cheese

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s