TogetherCooking – paszteciki i słodki deser

Jedna kuchnia (wypasiona i nie moja, niestety). Dwie kuchary (jedna bardziej, druga mniej doświadczona). Jeden fotograf (wścibski i wszędobylski). Trzy gęby do nakarmienia. Dwie godziny, częściowo przypadkowe składniki, przepisy będące mieszanką receptur znalezionych w gazetach oraz pokręconych fantazji gotujących.

Efekt? Całkiem przyzwoite paszteciki z ciasta francuskiego z kolorowym farszem z barszczykiem czerwonym w kubku oraz włoski deser z czereśniami. W przepisach podaję często orientacyjne proporcje, gdyż nie używałyśmy miarek i dokładnych odmierzaczy. Żywioł!

Paszteciki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • mała miseczka mięsa z rosołu,
  • 3 małe ugotowane buraczki,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso rozdrobnić widelcem, wymieszać z posiekaną natką, pokrojonymi drobno burakami i marchwią – przyprawić.

Płat ciasta podzielić na 6 kwadratów, nałożyć na nie farsz i złożyć w trójkątne paszteciki. Ułożyć je na blaszce i zapiekać w 200 stopniach ok. 20 minut (po prostu muszą zbrązowieć). Podawać na gorąco z barszczykiem w kubku.

Włoski deser z czereśniami:

  • 1 opakowanie ricotty,
  • mała miseczka wydrylowanych czereśni,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka kostek mlecznej czekolady,
  • kilka kostek białej czekolady,
  • 6 zbożowych ciasteczek.

Serek wymieszać z cukrem pudrem i połową czereśni – wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie przełożyć serek do pucharków, ozdobić resztą czereśni i połamanymi czekoladami. Podawać z ciasteczkami.

A oto kilka zdjęć z kulinarnych zmagań 🙂

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s