Wątróbka w sezamie

Zainspirowana pięknymi zdjęciami i ciekawą recepturą z bloga Fun & Taste zrobiłam tę trochę inną wątróbkę. Moja nie wyszła taka ładna, ale na szczęście wszystkim smakowała. Do niej podałam pieczywo czosnkowe Jamie’go.

Wątróbka zapiekana w sezamie:

  • 400 g wątróbki drobiowej – oczyszczonej i pokrojonej,
  • 2 jajka,
  • 90 g mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g ziaren sezamu + 3 łyżki,
  • 100 g masła,
  • 150 ml śmietanki,
  • świeżo posiekane listki mięty z 3 gałązek,
  • sól, pieprz.

Jajka wymieszać z mlekiem, mąkę wymieszać z  sezamem (100g), solą i pieprzem. 80 g masła roztopić i wlać do żaroodpornego naczynia. Wątróbkę zanurzyć w jajecznej mieszance, następnie obtoczyć w mące z sezamem i układać w naczyniu. Roztopić pozostałe masło domieszać śmietankę, jak zacznie gęstnieć polać ułożoną w naczyniu wątróbkę, przyprawiać solą i pieprzem. Posypać sezamem oraz miętą. Piec 35 minut w 200°C.

Pieczywo czosnkowe Jamie’go:

  • 1 ciabatta lub grubsza bagietka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 garście natki pietruszki,
  • 1 łyżka oregano.

Pieczywo ponacinać w kratkę, ale nie do końca, tak, by powstały głębokie szpary, a nie kromki. Oliwę wymieszać z posiekaną natką, oregano i zgniecionym czosnkiem. Powstałą mieszaninę wmasować w pieczywo ze wszystkich stron.

Duży kawałek papieru do pieczenia zmiąć, namoczyć, odcisnąć. Zawinąć w niego przygotowane pieczywo i włożyć do pieca mniej więcej 10 minut później niż wątróbkę, czyli na jakieś 20-25 minut, aż zbrązowieje, ale się nie wysuszy. Podawać z wątróbką lub czymkolwiek z czym się chce.

A tu zdjęcie z naszej weekendowej wyprawy w Góry Świętokrzyskie 🙂

Advertisements

One thought on “Wątróbka w sezamie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s