Pachnąca parmezanem pierś z kurczaka

Kolejna lekka obiadowa propozycja na włoską nutę. Złocista pierś z kurczaka zapieczona w musztardzie i parmezanie, a do tego puree z ziemniaków i brokuła… Ehh…

Pachnąca parmezanem pierś z kurczaka:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego.

puree:

  • kilka ziemniaczków,
  • kilka różyczek brokuła,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść posiekanego koperku,
  • 1 łyżka masła lub oliwy.

Parmezan wymieszać z bułką tartą w jednej miseczce. W drugiej rozbełtać jajko z musztardą. Kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym. Piersi obtaczać w masie jajecznej a następnie w bułce z parmezanem. Tak przygotowane piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można posypać resztą parmezanu z bułką).

Piec w 190 stopniach ok 30 minut, aż kurczak będzie złocisty i dopieczony w środku.

Warzywa na puree ugotować, odcedzić, odparować, zgnieść, doprawić, wymieszać z koperkiem, masłem lub oliwą. Podawać z kurczakiem i surówką.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Pachnąca parmezanem pierś z kurczaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s