Aromatyczne masło z pieczonym czosnkiem

Uwielbiam pieczony czosnek! Najbardziej oczywiście w risotto wg receptury Jamiego (klik), ale tym razem proponuję coś łatwiejszego. Pyszne masełko. Do tego kromki świeżego samodzielnie upieczonego chleba (np. tego), plasterek pomidora, trochę szczypiorku i soli i mamy prawdziwą ucztę! Super urozmaicenie codziennych kolacji.

Masło z pieczonym czosnkiem:

  • 1 główka czosnku (w całości),
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka oliwy.

Czosnek natrzeć oliwą, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut. Gdy czosnek będzie już całkiem miękki trzeba go wycisnąć z ząbków jak pastę do miseczki. Dodać miękkie masło i wymieszać.

Tak przygotowane masło można od razu podać na stół lub przy pomocy folii spożywczej uformować je w walec i włożyć na godzinkę do lodówki, a następnie pokroić w eleganckie plasterki i dopiero podać gościom.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Aromatyczne masło z pieczonym czosnkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s