Malinowe tiramisu z limoncello Jamiego

Kiedyś prezentowałam tu przepis na tiramisu Jamiego Olivera z truskawkami. W oryginale miało być z malinami, ale nie mogłam ich nigdzie dostać. Dlatego teraz gdy maliny w sklepie są takie piękne powróciłam do częściowo sprawdzonej receptury uwzględniając te cudowne owoce. Przyznajcie sami, że deser wygląda powalająco i bardzo bardzo wakacyjnie 🙂

Przepis zgłaszam do akcji W malinowym chruśniaku, Kuchnia bardzo włoska.

Malinowe tiramisu z limoncello Jamiego:

  • podłużne biszkopty,
  • 75 ml limoncello,
  • sok z 1 soczystej pomarańczy,
  • 250 g mascarpone,
  • ok. 100 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kapka ekstraktu z wanilii,
  • skórka z połowy cytryny,
  • opakowanie świeżych malin,
  • pół tabliczki czekolady.

Biszkopty ułożyć na dnie ładnego naczynia. Zalać limoncello i sokiem z pomarańczy. Mascarpone powoli zmiksować z mlekiem, żeby się zrobiło rzadsze i kremowe. Lekko ubić z cukrem pudrem i wanilią. Dodać skórkę z cytryny. Masę przelać na biszkopty. Na wierzchu rozsypać maliny i duże wióry lub spore kawałki czekolady. Schłodzić godzinkę. Przed krojeniem można oprószyć cukrem pudrem.

Advertisements

4 thoughts on “Malinowe tiramisu z limoncello Jamiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s