Lekki makaron z warzywami

Ostatnio bardzo lubię gdy makaron ma wyraźnie cytrynowy posmak. Dodanie soku i skórki z cytryny (lub innego cytrusa) nadaje daniu lekkości i świeżości. Zatem po uwzględniających cytrusową nutę: makaronie z łososiem, kurczaku z rozmarynem, włoskich motylkach i łososiowym ravioli czas na pyszny wiosenno-letni makaron z warzywami.

Wiosenno-letni makaron z warzywami:

  • ok. 400 g makaronu farfalle (motylki, kokardki),
  • 3-4 młode marcheweczki,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku lub puszka konserwowego,
  • 1/2 kostki masła,
  • 100 ml śmietany 22%,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka listków bazylii,
  • trochę startego sera pecorino.

Warzywa pokroić w plasterki, półplasterki, paseczki – jak kto woli. W jednym garnku ugotować makaron al dente, w drugim zblanszować warzywa zaczynając od marchewki, a kończąc na groszku, natomiast na patelni stopić masło, dodać sok i skórkę z cytryny oraz śmietanę – podgrzać mieszając.

Wszystkie elementy dania połączyć w jednym garnku, dodać starte pecorino, sól i pieprz – wymieszać. Posypać bazylią i odrobiną pecorino. Podawać póki gorące.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s