Prawie lasagne alla cacciatora

Prawie, bo w nieco okrojonej wersji. Dałam tylko jeden rodzaj mięsa zamiast 3-4. To na pewno miało wpływ na smak. No i dałam gotowy makaron zamiast domowego. Motto na dziś: „upał nie sprzyja wałkowaniu”.

Przepis inspirowany recepturą Jamie’go.

Lasagne alla cacciatora – po myśliwsku:

  • makaron na lasagne (ok. 9 płatów),
  • 1 szklanka startego parmezanu,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • kilka listków szałwii,

sos pomidorowy:

  • 500 g upieczonego z przyprawami rozdrobnionego widelcem mięsa (u mnie wieprzowa łopatka, ale warto dać kilka rodzajów mięs),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 puszki pomidorów,
  • oliwa z oliwek.

sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka,
  • garść natki pietruszki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/2 cebulki,
  • pieprz,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki mąki.

Na oliwie usmażyć posiekany czosnek, dodać rozmaryn i liście laurowe, a po chwili pomidory i mięso – dusić ok. 20 minut, doprawić i usunąć listki wraz z rozmarynem.

Do rondelka wlać mleko, dodać posiekaną cebulkę i natkę, gałkę i pieprz – zagotować.

W drugim rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę – wlać przygotowane mleko z dodatkami – gotować 2 minutki ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje wyłączyć ogień i wmieszać garść parmezanu – ew. doprawić.

W naczyniu żaroodpornym lub blaszce układać warstwy z sosu pomidorowego, makaronu, beszamelu i parmezanu. UWAGA! Na dole ma być sos, na górze także oraz po bokach. Cały makaron ma być otoczony sosami, bo inaczej się nie ugotuje. Na wierzchu lasagne posypać resztką parmezanu, startą mozzarellą i posiekaną szałwią. Przykryć i zapiekać w 180 stopniach, aż widelec wbity w danie gładko wejdzie w miękki makaron we wszystkich warstwach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s