Tydzień Kuchni Polskiej – warszawski biszkopt z truskawkami

Przepis pochodzi z „Nowej Kuchni Polskiej” kolekcji zeszytów dodawanych do Gazety Wyborczej dawno temu (2006 rok). Ciasto jest szybkie i proste, idealne gdy nie chce nam się siedzieć długo w kuchni, a truskawki nie wyglądają już za dobrze i koniecznie trzeba się nimi zająć.

Dlatego tym razem zamiast kompotu – ciacho!

A tu link do filmu, który mnie ostatnio zachwycił – klik.

Warszawski biszkopt z truskawkami:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 160 g cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500 g truskawek bez szypułek (lub innych owoców),
  • cukier puder do posypania.

Masło utrzeć z cukrami i solą na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i  ciągle ucierać. Do masy przesiać mąki i proszek do pieczenia – delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić. Posypać równomiernie truskawkami.

Piec 45 minut w 170 stopniach. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem. I  do tego kawka 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s