Tydzień Kuchni Polskiej – rybka z pyszną cukinią

Dziś szybciutko – rybka. Sola konkretnie. Pod chrzanową kołderką. Na uwagę zasługuje dodatek w postaci pysznej winnej cukinii.

Rybka z cukinią:

  • 3 filety z soli,
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 łyżki świeżej bułki tartej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • oliwa.

Filety umyć, osuszyć, potraktować solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny (połową). Odstawić na 10 minut do lodówki. Rybkę usmażyć na oliwie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Bułkę tartą wymieszać z chrzanem, żółtkami, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.  Masą posmarować przygotowane do zapiekania ryby. Naczynie przykryć i zapiekać w 220 stopniach na ok. 10 minut.

Cebulę i obraną cukinię pokroić w kosteczkę (cukinię w nieco większą niż cebulkę). Na patelni stopić masło, zeszklić cebulę i dodać cukinię. Gdy się podsmaży dodać wino. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dolać resztę soku z cytryny. Dusić 3-4 minuty, aż smaki się połączą, a cukinia pozostanie sprężysta.

Gorącą rybę podawać z cukinią i ryżem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s