Tydzień Kuchni Polskiej – miodowe eskalopki

Przepyszne mięsko słodkie od miodu, pikantne od imbiru, o pięknym kolorze i zapachu. To jedno z takich dań, które zje się w każdej ilości. Tylko potem ciuchy jakieś takie – przyciasne 😉

Miodowe eskalopki:

  • 700 g piersi z indyka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru,
  • 3 łyżki sosu chili (może być Tao Tao, choć to nie bardzo polskie),
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka mąki.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cieniutkie kotleciki. Przygotować marynatę, czyli wymieszać szczyptę soli, zgnieciony czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, połowę imbiru, szczyptę pieprzu i sos sojowy. Wymieszać porządnie z mięsem, przykryć szczelnie i odstawić do lodówki na 24 h, czasem mieszając.

Drugiego dnia do rondla wlać wino, resztę miodu i imbiru oraz soku z cytryny – zagotować. Dodać ketchup i sos chili – dusić na małym ogniu kilka minut. Mięsko wyjąć z marynaty i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i masło – usmażyć indyka. Gdy będzie lekko zarumienione przełożyć je do sosu, wlać resztę marynaty – dusić 15 minut pod przykryciem. Przed podaniem sos zagęścić odrobiną mąki.

Podawać z nowymi gotowanymi ziemniakami z koperkiem i cytryną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s