Tydzień Kuchni Polskiej – knedle z truskawkami

„Obce chwalicie – swojego nie znacie”. Święta prawda, ale co z nią zrobić? Najlepiej zacząć od kuchni. Ja zaczęłam od kuchni. Polskiej, trochę znanej, trochę nie, sezonowej i jak najbardziej zdrowej i pysznej. To nieprawda, że kuchnia polska to tylko ciężkostrawne schabowe, bitki, kapucha i ziemniory. I zasmażka! Nie! Nasze narodowe potrawy potrafią być nie mniej ciekawe, lekkie, aromatyczne i kolorowe jak specjały kuchni włoskiej, francuskiej czy greckiej (za wszystkimi od dawna przepadam).

Dlatego – korzystając z bogactwa najpiękniejszych miesięcy w roku postanowiłam tygodniowy jadłospis poświęcić polskim przepisom. No to zaczynamy!

Knedle z truskawkami:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (najlepsze są te “stare” – zimowe),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • mąka pszenna – tyle ile ciasto “weźmie”,
  • 500 g ładnych dużych truskawek,
  • pół kostki masła,
  • cukier,
  • listki mięty.

Z ziemniaków, jajka, mąk i soli zagnieść ciasto (jest gotowe gdy nie lepi się do rąk). Z ciasta formować w dłoniach okrągłe placuszki, nałożyć truskawki, zawinąć szczelnie i uformować kulki. Tak przygotowane knedle gotować w osolonym wrzątku. Są idealne mniej więcej 2 minutki po wypłynięciu.

Knedle podawać ze świeżymi truskawkami, listkami mięty i rozpuszczonym masełkiem. Można posypać cukrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s