Cytrynowe risotto ze szparagami

Po prostu WOW! Właśnie takie risotto lubię najbardziej – mocno cytrynowe, pachnące parmezanem i masłem, z kolorowymi dodatkami. Super! Przepis znalazłam w Słodkiej Pasji. Zmieniłam tylko trochę.

Cytrynowe risotto ze szparagami:

  • risotto bianco wg tego przepisu,
  • oliwa aromatyzowana cytryną,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu,
  • skórka i sok z 1 cytryny,
  • garść świeżej mięty lub 2 kostki mrożonej,
  • sól,
  • pieprz.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, obrać – ugotować na parze lub krótko w osolonym i posłodzonym wrzątku. Pokroić na 3 cm kawałki i odłożyć.

Przygotować risotto bianco, ale przed końcowym dodaniem masła i parmezanu dodać sok i skórkę z cytryny oraz miętę, a także pokrojone szparagi, sól i pieprz. Później postępować tak jak w w/w przepisie.

Przed podaniem posypać parmezanem i skropić cytryną oraz cytrynową oliwą.

Reklamy

One thought on “Cytrynowe risotto ze szparagami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s