Śli-MECZ-ki

Zamiast chipsów, które kocham, ale ich unikam. Do meczu, do piwka, do towarzystwa. Farsz można dowolnie modyfikować. Enjoy!

(Troszkę zmieniony przepis stąd).

Ślimaczki:

  • 250 g mąki,
  • 10 g drożdży świeżych,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 4 łyżki pesto roso,
  • 100 g chorizo lub innej suchej kiełbaski,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 80 g startego żółtego sera,
  • garść oregano.

Pokruszone drożdże zasypać cukrem i zalać połową mleka – odstawić na 15 minut, by podrosły. Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn drożdżowy i resztę mleka. Wyrobić ciasto, dodać masło i ponownie wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Ciasto znów lekko wyrobić, rozciągnąć w prostokąt i posmarować pesto rosso. Posypać poszatkowanym szpinakiem, serem i chorizo. Zwinąć w roladę i ostrym nożem pokroić w plastry grubości ok. 2 cm. Ułożyć na płasko na wyłożonej pergaminem blaszce, przyklepać delikatnie i oprószyć oregano. Zostawić na 15 minut, by podrosły.

Piec ok. 15 minut w 220 stopniach, aż się zarumienią. Podawać na ciepło lub na zimno, z ketchupem lub bez, na świeżo lub drugiego dnia.

A tak wyglądały przed upieczeniem:

Przepis dodaję do akcji Czas na szpinak 2!

Reklamy

5 thoughts on “Śli-MECZ-ki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s