Ze szparagami póki są

Już niedługo skończą nam się szparagi. Już coraz trudniej je dostać. Wszystkich nieznających jeszcze smaku tego cudownego warzywa zachęcam do wykorzystania sezonu na nie. Najlepiej na początek zrobić coś łatwego – omlet, albo po prostu ugotować szparagi podając je z bułką tartą i masełkiem jak fasolkę szparagową. Albo sięgnąć po coś trudniejszego – np. curry takie jak to z dzisiejszego posta. Podaję nieco zmodyfikowaną wersję receptury znalezionej na Everyday cooking. Natomiast ryż wykonałam techniką polecaną przez magazyn. Oba blogi często cytuję, zatem nie przypisuję sobie praw autorskich do poniższych przepisów, a autorów blogów serdecznie pozdrawiam i dziękuję za super pomysły.

Curry ze szparagami:

  • 2 piersi kurczaka ,
  • pęczek szparagów (u mnie białe),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml),
  • 2 łyżki sosu worcester,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • garść liści bazylii.
Piersi kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić w kostkę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i chilli, smażyć ok. minuty, aż czosnek się zezłoci. Dodać kurczaka, smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pastę curry i przemieszać, by każdy kawałek kurczaka się nią pokrył. Na patelnię wlać mleko kokosowe i sos worcester. Dodać szparagi i cukier.
Wymieszać i gotować bez przykrycia ok. 8-10 minut, aż wszystko się ugotuje. Podawać z ryżem i świeżą bazylią.
Ryż:
  • 2 szklanki białego ryżu,
  • 2 szklanki wody,
  • ew. 1/2 łyżeczki soli.

Ryż wsypać do miski, zalać wodą z kranu i zamieszać kilka razy ręką. Woda zrobi się mlecznobiała, ponieważ wypłucze spomiędzy ziarenek ryżowy pył. Wylać. Ponownie zalać ryż wodą, zamieszać i odlać. Powtórzyć kilka razy, nie mniej niż trzy, dopóki woda po zamieszaniu nie będzie czysta.
Teraz zalać ryż wodą pitną – na przykład filtrowaną. Woda powinna solidnie przykrywać ryż. Odstawić na około 30 minut. Ryż w tym czasie powinien zmienić kolor z lekko przezroczystego na czysto biały – to będzie znak, że wchłonął już tyle wody, ile mógł, a taki porządnie nawodniony ryż równomiernie się później ugotuje.
Odcedzić ryż na sitku i przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać 2 szklankami wody, ew. posolić, przykryć dopasowaną pokrywką, postawić na średnim ogniu i gotować 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 10 minut, albo dopóki ryż nie wchłonie całej wody i nie zmięknie.
Zestawić garnek z ognia, zdjąć pokrywkę i zamieszać ryż porządnie, żeby go „rozruszać”. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s