Wegetariańska echilada ze szpinakiem

To dość trudne danie, wymagające wykonywania kilku kulinarnych działań jednocześnie, z czym u mnie zawsze były problemy. Ale udało się i wyszło pysznie i pikantnie. Zatem jeśli bez szpinaku już nie potraficie żyć (jak ja) zachęcam do wypróbowania tej meksykańskiej potrawy.

Wegetariańska echilada ze szpinakiem:

sos enchilada:

  • 3 szklanki passaty,
  • 1/2 szklanki posiekanej drobno cebuli,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki oregano,
  • 1/4 łyżeczki kuminu,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera (najlepiej cheddar),

oraz:

  • 2 szklanki przesmażonego, posiekanego szpinaku,
  • 6 pszennych tortilli (wyjątkowo miałam kupne, a nie domowe),
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 3/4 szklanki posiekanej drobno cebuli,
  • 1 opakowanie fety,
  • 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddar),
  • kilkanaście oliwek,
  • oliwa.

Sos: wszystkie składniki oprócz sera poddusić na oliwie 10 minut. Dodać ser i gotować kolejne 10 minut często mieszając. Gotowe.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zanurzać w niej kolejno tortille na kilka sekund, by zmiękły, osączyć. W misce wymieszać szpinak, fetę, śmietanę i cebulę. Tak przygotowaną masą napełnić tortille i zawinąć je jak naleśniki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i wlać do niego połowę sosu enchilada, na nim ułożyć zawiniątka (brzegiem do dołu) i całość zalać resztą sosu. Posypać serem i oliwkami.

Piec 15 minut w 180 stopniach. Podawać z ryżem i ew. sałatką ze świeżych warzyw.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s