Kartacze

Bałam się, ale zrobiłam. Nie były trudne, więc polecam.

Na chłodniejszy dzień to dla mnie idealne comfort food 🙂

Kartacze:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (najlepsze są te „stare” – zimowe),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • mąka pszenna – tyle ile ciasto „weźmie”,
  • 300 g mięsa drobiowego mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy.

Z ziemniaków, jajka, mąk i soli zagnieść ciasto (jest gotowe gdy nie lepi się do rąk). Mięso przesmażyć z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem.

Z ciasta formować w dłoniach owalne placuszki, nałożyć mięsny farsz, zawinąć szczelnie i uformować walce. Tak przygotowane kartacze gotować w osolonym wrzątku. Są idealne mniej więcej 2 minutki po wypłynięciu.

Posiekaną cebulkę zesmażyć na oleju i posypać nią gorące kartacze.

7 myśli w temacie “Kartacze

  1. Kartacze robi się bez mąki pszennej! Tylko ziemniaki gotowane 1/3 i 2/3 startych odciśniętych oraz mąka ziemniaczana plus skrobia(zbiera się ona na dnie w wodzie po odciśniętych ziemniakach). Mięso powinno być surowe. Gotujemy wtedy kartacze w zależności od wielkości od 20 do 40 min. To są prawdziwe kartacze !

Dodaj komentarz