Pycha drożdżówy

Z rabarbarem 🙂 Pozycja obowiązkowa póki sezon trwa 🙂

Drożdżówki z rabarbarem:

ciasto

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 500 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 70 g stopionego masła,

nadzienie

  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,

kruszonka

  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżką cukru i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać zaczyn i stopione masło. Wsypać mąkę i wyrobić. Odstawić, aż podwoi objętość.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Cukier puder zagotować z łyżką wody, dodać rabarbar i gotować kilka minut – przestudzić.

Przygotować kruszonkę – masło szybko zagnieść z mąką i cukrem tak, by powstały grudki.

Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je ponownie, uformować drożdżówki (dowolny kształt). Pośrodku zrobić wgłębienia i wypełnić je rabarbarem. Posypać kruszonką (obficie) i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i zjeść 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s