Potrawka na wiosnę

Uwielbiam połączenie kurczaka z pieczarkami. I do tego gęsta śmietana 🙂 I kasza… I słońce… I chcę już weekend!

Potrawka z kurczaka:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki masła,
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 por,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2/3 szklanki białego wina,
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść posiekanej dymki.

Kurczaka pokroić w dużą kostkę, posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić w ćwiartki lub plasterki jeśli są duże. Pora w krążki. Na patelni stopić masło i usmażyć na nim mięso. Dodać pieczarki, pora i tymianek. Przykryć i dusić ok. 8 minut. Dodać wino i śmietanę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 2 minut. Ew. doprawić. Posypać dymką.

Podawać z kaszą jęczmienną i buraczkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s