Zdrowe kolorowe burgery

Bardzo długo odkładałam ten wpis. Nie dlatego, że potrawa nie jest tego warta. Wręcz przeciwnie – bezmięsne burgery są super. Ale jest przy nich sporo roboty. Dlatego warto odłożyć sobie taki rarytas np. na sobotę albo inny luźniejszy dzień, bo po długim ciężkim dniu w pracy (których ostatnio wciąż mi przybywa) może to być zajęcie zbyt męczące i czasochłonne.

A przepis znalazłam w Palecie smaków.

Burgery fasolowo-amarantusowe:

burgery:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 i ¼ szklanki poppingu amarantusowego,
  • 1,5 łyżki pieprzu utartego z ziarnami kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

dodatki:

  • 6 miękkich bułeczek,
  • pokrojone oliwki,
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów,
  • dowolne kiełki,
  • mix sałat lub rukola (lub inna świeża zieleninka),
  • sos czosnkowy lub tzatziki – przepis tu.

W miseczce wymieszać startą na drobnych oczkach marchew, posiekane i przesmażone cebulkę i czosnek, rozdrobnioną widelcem, odsączoną z zalewy fasolę, amarantusa, jajko. Wymieszać – można zblenderować, ale ja sobie darowałam. Przyprawić i uformować kotleciki. Smażyć delikatnie na złoto na oleju.

Burgery podawać na ciepło w przekrojonych bułkach, ze wszystkimi możliwymi dodatkami.

Reklamy

One thought on “Zdrowe kolorowe burgery

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s