Tym razem po grecku

…po grecku i z nowej książki o pizzach. Wiem wiem, jestem słaba i ulegam okładkom, ale ta seria książek kucharskich McRae w kształcie dań serwowanych na talerzu jest obłędna. Co prawda mam tylko tę o pizzach, ale szczerze mówiąc boję się, że to może być początek nowej kolekcji. Dzisiejszą pizzę wykonałam czerpiąc z dwóch źródełek – ciasto wzięłam od kochanego Jamie’go, a wierzch z nowej książki. I wyszło tak:

Pizza grecka:

  • ciasto wg tego przepisu,
  • puszka pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duży dojrzały pomidor bez skórki (tak najłatwiej obrać),
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 opakowanie fety,
  • kilka oliwek,
  • oregano suszone,
  • oliwa z oliwek.

Jak łatwo się domyśleć – na przygotowany, ale jeszcze nie upieczony spód do pizzy nałożyć sos z przesmażonych pomidorów z posiekanym czosnkiem, plastry pomidora, piórka cebuli, pokruszoną fetę i oliwki. Całość posypać oregano i skropić dobrą oliwą. Piec 15 minut w 220 stopniach, aż będzie rumiana. I już!

Advertisements

One thought on “Tym razem po grecku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s