Rosyjski szpinak

Bardzo długi czas nie wiedziałam jak smaczny potrafi być szpinak. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy (oczywiście zanim na poważnie zajęłam się gotowaniem oraz zanim stało się to moją obsesją), by skosztować tej wartościowej zieleninki. A szkoda, bo teraz szpinak uwielbiam i staram się go uwzględniać w każdym tygodniowym jadłospisie.

Akurat tym razem przepis znalazła moja mama, której zachciało się szpinaku do niedzielnego obiadu. Drugim daniem były już sprawdzone roladki (przepis tu), a jako warzywko towarzyszące wystąpił Pan Szpinak w wersji rosyjskiej. Było pysznie!

Aby pozostać w rosyjskich klimatach – tu troszkę fajnej muzyczki (pierwsza minuta klipu to tylko wstęp to utworu i można go z czystym sumieniem pominąć).

Szpinak po rosyjsku:

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub dwie kostki mrożonej jak tu),
  • sól,
  • pieprz.

Szpinak umyć i ugotować 4 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić i grubo posiekać. Posiekaną drobniutko cebulkę zeszklić na oliwie, dodać do niej szpinak i chwilę smażyć. Dodać roztarty z solą czosnek, miętę, pieprz i jogurt – chwilę podgrzewać.

Na osobnej patelni uprażyć orzechy. Podany w miseczce szpinak (na ciepło) posypać orzechami. Idealny do pieczonych białych mięs.

Reklamy

3 thoughts on “Rosyjski szpinak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s