Łosoś i bzyk…

Łosoś – delikatny, soczysty, pięknie różowy, przykryty niesamowicie aromatyczną kołderką o karmelowym posmaku…

„Bzyk. Pasjonujące zespolenie nauki i seksu” autorstwa Mary Roach – moja ostatnia lektura – inteligentna, cholernie dowcipna i wciągająca jak diabli. Polecam!

Łosoś pod czerwoną kołderką:

  • 3 kawałki łososia,
  • 1,5 czerwonej papryki,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 8 łyżek octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z 1/2 limonki.

Łososia wypłukać, osuszyć, położyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z limonki.

Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebule w piórka – podsmażyć na oliwie 15 minut często mieszając. Posypać cukrem i smażyć 2 minuty. Dodać ocet i gotować ok. 10 minut. Gotowe warzywa ułożyć na rybie, przykryć naczynie i zapiekać w 200 stopniach przez 20-30 minut. Podawać z sałatką np. z rukoli i kalafiorowym puree.

Kalafiorowe puree:

  • 2-3 ziemniaki,
  • 1/2 kalafiora,
  • 1 łyżka masła,
  • pół pęczka koperku.

Warzywa ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, chwilkę odparować i zgnieść z masłem i posiekanym koperkiem. Pycha!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s