Biscotti z żurawiną

Fajne ciastka z tego wyszły. Do kawy z mlekiem idealne. Chrupkie i przyrumienione. No i z kwaskową żurawiną 🙂 Znikały z miseczki w tempie błyskawicznym 🙂

Biscotti z żurawiną:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 duża garść suszonej żurawiny,
  • 1 mała garść orzechów laskowych,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki starannie wymieszać i wyrobić (najlepiej najpierw wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre). Z ciasta uformować kształt małego, podłużnego chlebka (wys. ok. 1,5 cm). Przełożyć na pergamin na blaszce. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut, aż się zarumieni.

Wyjąć „chlebek”, chwilkę przestudzić i pokroić w kromki grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je z powrotem na blaszce, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok. 5 minut, aż będą ładnie brązowe.

Ostudzić i już.

Reklamy

2 thoughts on “Biscotti z żurawiną

  1. kiedyś osiągalne tylko w italii, teraz można nabyć w supermarkecie. Jak nie nabyłam, skoro mam przepis zrobię sobie sama 😛
    Tak na przyszłość, prośba o uproszczenie weryfikacji. Pozdrawiamy Tapenda

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s