Pizza originale

To już oficjalne – najlepsza pizza na świecie. Dokładnie taka, jaka powinna być. Wykonana zgodnie z zasadami sformułowanymi i kultywowanymi przez Włochów, według przepisu z „Włoskiej wyprawy Jamiego”.

Z tego, co wyczytałam w książce Jamiego, usłyszałam w programach i filmach o włoskiej kuchni jest kilka reguł, których trzeba się trzymać chcąc zrobić PRAWDZIWĄ włoską pizzę. A są to:

  • cienkie ciasto, które nie flaczeje gdy weźmie się do ręki jego trójkątny kawałek,
  • domowej roboty sos pomidorowy (nie sam koncentrat),
  • minimalna ilość składników najlepszej jakości,
  • jako dodatek oliwa z oliwek (nie ketchup ani sos czosnkowy),
  • zioła świeże lub jak najlepsze suszone.

Chyba niczego nie pominęłam…? Gdy już zastosujemy się do tych prostych i uczciwych, moim zdaniem, zasad, z piekarnika wyciągniemy pachnącą, cudownie chrupką, aromatyczną pizzę.

Przepis Jamiego dostosowałam do swoich wymagań i możliwości i podaję proporcje jak zwykle dla 3 osób. Dodatki są dowolne, ale pamiętajcie – jakość, a nie ilość!!!

Pizza:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 paczki suszonych drożdży (jakieś 3,5 g),
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • ok. 150 ml letniej wody.

sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • garść liści bazylii,
  • suszone oregano,
  • sól,
  • pieprz.

dodatki:

  • kilka plastrów pancetty lub chudego wędzonego boczku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 marynowana papryczka chili,
  • suszone oregano.

Drożdże i cukier wymieszać w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Na stolnicę nasypać kopczyk z mąki, posolić i zrobić w środku dołek. Wlewać do niego powoli rozczyn i zagarniać płyn z mąką widelcem, do momentu, aż wlejemy całe drożdże i zagarniemy całą mąkę. Posypać dłonie mąką i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulkę, oprószyć mąką, przykryć folią i zostawić na 15 minut.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na duży cieniutki (0,5 cm) placek. Przełożyć go na posmarowaną oliwą blaszkę.

W rondelku rozgrzać oliwę i zesmażyć posiekany czosnek, dodać posiekaną bazylię, oregano, sól, pieprz i rozdrobnione widelcem pomidory. Poddusić kilka minut. Sos rozsmarować na pizzy, ułożyć równomiernie resztę składników, posypać oregano, skropić oliwą – piec ok. 10 minut w 250 stopniach.

Jako dodatek – koniecznie oliwa z oliwek.

Advertisements

6 thoughts on “Pizza originale

  1. Pingback: Pizza Fritta « Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Tym razem po grecku « Kultura Kulinarna

  3. Pingback: Taka pizza, że szok! « Kultura Kulinarna

  4. Pingback: Piątek z pizzą « Kultura Kulinarna

  5. Pingback: Pizza ze wszystkim co było « Kultura Kulinarna

  6. Pingback: Paprykowa pizza | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s