Gulasz bardzo – nie – postny

Zdecydowanie nie postny, ale za to pyszny i na pewno sprawdzi się na Świąteczną Sobotę lub Niedzielę lub Poniedziałek. Albo jakikolwiek inny dzień roku. Dla osób lubiących mięsne, intensywne sosy (jak ja) – propozycja idealna. Polecam!

Gulasz z jajkiem:

  • 60 dag wołowiny (na pieczeń),
  • 3 duże cebule,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 parówki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 jajka na twardo,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • majeranek.

Na jednej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim pokrojoną w krążki cebulę, posypać papryką – odstawić i skropić octem winnym.

W dużym rondlu rozgrzać pozostały olej i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę wołowinę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (jakieś 10 minut). Dodać przyprawy (wg własnego gustu), koncentrat, cebulę i 1 szklankę wody – dusić ok. 50 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodą, żeby się nie przypaliło.

Dodać pokrojone w plasterki parówki oraz obrane ze skórki i posiekane w kosteczkę ogórki – dusić 15 minut, ew. doprawić.

Gorący gulasz podawać w miseczkach, posypane natką pietruszki, z jajkiem na twardo na wierzchu i świeżym chlebem.

Wesołych Świąt!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s